keskiviikko 1. elokuuta 2012

Tahnojen iloinen maailma

Eipä tiennyt tämä tyttö ryhtyessään kasvissyöjäksi, että alkaisi pikkuhiljaa harrastaa tahnoja.

En tiennyt aikanaan mitään erilaisista kasvislevitteistä. Ensimmäinen vuosi kasvissyöjänä menikin syöden sämpylöitä sellaisenaan, hifistelyä oli mikrossa lämmittäminen. Juusto tuntui liian kalliilta. Kaipailin vähän entisten aamupalojen leivänpäälliskasoja, mutta tyydyin osaani.

Onneksi kuitenkin vietin aikaani toisen kasvissyöjän kanssa, joka sinnikkäällä vaatimisellaan sai minut kokeilemaan hummusta. Ensin kaupan tavaraa, sitten ihan itse tehtyä. Se oli onnenpotku jos joku, sillä muuten tuskin olisin tullut tuota kummaa hernelevitettä tehneeksi. Hummus oli kuitenkin kuin porttiteorian avain. Se hurmasi minut johtaen yhä uusiin ja kovempiin aineisiin: purppurahummukseen, baba ghanoushiin, tomaattihummukseen, papu-avokadotahnaan, nokkoslevitteeseen... Kuivakin leipä maistui taas joltain, keho kiitti ravintoaineista ja sauvasekoitin surrasi.

Tahnat valtasivat leipäni enenevässä määrin. Yhä uusia reseptejä kokeillen päädyin viimein yhteen tahnojen peruskivistä: tzatsikiin.

Tzatsiki on kreikkalainen levite, jonka pääraaka-aineita ovat kurkku, jogurtti ja valkosipuli. Se on ehkä enemmänkin tahnan ja kastikkeen välimuoto, mutta itse valutin jogurttia saaden näin paksumpaa tavaraa. Maku on hyvin valkosipulinen, mutta pehmeällä tavalla. Tzatsiki onkin loistava kesätahna kaikessa raikkaudessaan. Hyvästi juusto ja tylsä aamupala, tervetuloa tzatsiki!




Tzatsiki

2 dl turkkilaista jogurttia
1 kurkku
2 valkosipulin kynttä
2 rkl ruokaöljyä
2 tl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria

Valuta jogurttia hetki suodatinpaperilla vuoratussa kahvinsuodattimessa. Raasta sillä aikaa kurkku. Siirrä jogurtti kulhoon ja heitä sekaan kurkku, puserra mukaan valkosipuli ja lisää loput ainekset. Sekoita kaikki kunnolla sekaisin ja anna vetäytyä tunti jääkaapissa. Tarjoa kylmänä leivän päällä tai esim. perunoiden lisäkkeenä. Säilytä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti